Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
weganska babeczka bananowa bez jajek bez mleka fair trade krem jaglany prosty na talerzu elegancko orzechy niebieskie tło
Featured Wypieki

Bananowe babeczki z bakaliami w kremie jaglanym

Uwielbiam wypieki, które są szybkie, proste i do tego zawsze wychodzą! Same babeczki mogą urosnąć w dziwne kształty, ale smak jest zawsze extra! Do tego można wrzucić do środka mega dużo fajnych, zdrowych dodatków, a nawet, jak ja ostatnio – dodać babeczkom trochę “glancu” i zrobić z nich elegancki deser na przyjęcie:)
Mega dziękuję mojej dobrej znajomej za podzielenie się ze mną tym przepisem:)

Czas przygotowania – 15 minut (kaszę na krem warto zrobić dzień wcześniej)
Pieczenie – 30 minut + studzenie
Przystrajanie – 10 minut

Składniki na 16-18 małych babeczek (foremka silikonowa z Ikea. Ja często piekę z pół porcji):

  • 4 średnie banany, najlepiej FairTrade
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 550
  • 1/4 szklanki oleju, polecam np. kokosowy
  • 1/4 szklanki cukru, fajnie pasuje kokosowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu jabłkowego / soku z cytryny

Opcjonalnie:

  • łyżkę mąki wymieniamy na łyżkę gorzkiego kakao, najlepiej FairTrade
  • dosypujemy rodzynek / suszonych owoców / orzechów (ja swoje przed dodaniem sparzam / płuczę i siekam + sięgam po niesiarkowane, najlepiej bio i na wagę)
  • super pasują też kawałeczki gorzkiej czekolady, …cudnie nam się rozpuszczą:)

Krem jaglany bądź z kaszy mannej:

  • półtorej szklanki ugotowanej na gęsto i schłodzonej do temperatury lodówkowej kaszy jaglanej bądź mannej (najlepiej ugotowanej dzień wcześniej – krem będzie miał lepszą konsystencję). Żeby uzyskać gęstą (bardzo gęsta) kaszę celujmy w proporcję > szklanka kaszy na półtorej szklanki mleka roślinnego.
  • 2-3 duże łyżki oleju kokosowego w temp. pokojowej (nada kremowi gładkości)
  • 1-2 łyżki margaryny roślinnej (cudowny maślany smak) – koniecznie wybierzmy taką bez oleju palmowego, ja zakochałam się w smarowidle marki Naturli. Wstawmy margarynę do lodówki, do schłodzenia.
  • wybrany słodzik w wybranej ilości – cukier biały / kokosowy / trzcinowy / ksylitol / syrop z agawy
  • Opcjonalnie – sok / skórka z niewywoskowanej cytryny, cukier / ekstrakt wanilinowy, kakao, orzechy nerkowca (ładnie się ucierają, nadają lekko orzechowego smaku i tłustości), banan (uwaga od niego krem ściemnieje)

weganska babeczka bananowa bez jajek bez mleka fair trade krem jaglany prosty na talerzu elegancko orzechy niebieskie tło

Po kolei:

>>Babeczki:

  1. Miażdżymy banan widelcem / palcami, łączymy z cukrem, olejem i octem
  2. Łączymy suche składnik (mąkę, sodę) i mieszamy wszystko razem (suche i mokre składniki) wraz z wybranymi dodatkami
  3. Nakładamy masę do foremek. Ważne żeby foremki były pełne tylko do 3/4 objętości – inaczej ciasto nam ucieknie w trakcie pieczenia. Ja też zwilżoną ręką ładnie wyrównuję każdą babeczkę z osobna. Wstawiamy wszystkie babeczki na raz – ciasto czekając sprawi, że kolejna partia może tak ładnie nie wyrosnąć*.
  4. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Co ważne, piekarnik musi być dobrze nagrzany bo inaczej babeczki maja tendencje to rośnięcia w dziwne kształty (ja nagrzewam piekarnik do 190 stopni i obniżam do 180 od razu po włożeniu babeczek, bo temp. piekarnika spada w momencie wkładania)

>>Krem

  1. Jak babeczki się pieką my blendujemy ugotowaną i zimną kaszę jaglaną / manną z olejem kokosowym (temp. pokojowa) i margaryną (temp. lodówkowa). Decydujemy się jakie dodatki chcemy połączyć z nasza masą, możemy ją też w razie potrzeby dosłodzić – wszystko razem blendujemy na gładziudki krem. Utarty krem, na czas pieczenia i studzenia babeczek, warto pod przykryciem wstawić do lodówki
  2. Ostudzone babeczki przystrajamy kremem i czym tylko chcemy:) Ja do przystrajania używam silikonowej szpatułki a krem nakładam na babeczki z foliowego woreczka z odciętym jednym rogiem – taki handmade rękaw cukierniczy. Oczywiście jeżeli macie rękaw to nie wahajcie się go użyć:)

Babeczka na zdjęciu, która wygląda, jakby była w kremie czekoladowym, tak na prawdę jest przyozdobiona domowej roboty nutellą ze śliwek. Ostatnią jaka została mi po zimie – PYCHA:)

weganska babeczka bananowa bez jajek bez mleka fair trade krem jaglany prosty na talerzu elegancko orzechy niebieskie tło

Warto wiedzieć:

>*Jeżeli nie mamy jak wstawić od razu wszystkich babeczek podzielmy ciasto na porcje i do każdej dodajmy ocet (odliczoną ilość) dopiero na chwilę przed rozłożeniem ciasta do foremek
>>ocet + soda = dwutlenek węgla = moc rośnięcia ciasta.

>>Babeczki nie tylko w związku z długim oczekiwaniem na pieczenie czy nie do końca rozgrzanym piekarnikiem mogą nabrać śmiesznych kształtów – bakalie również graja tu swoją rolę. Chyba dla tego tak im ładnie ubranym w krem:)

Smacznego:)

 

3 Comment

    1. Myślę, że standardowa bezglutenowa mieszanka do pieczenia byłaby ok, dam znać jak tylko wypróbuję:)

      1. Hej, super przepis, muszę wypróbować.
        Tylko właśnie jeśli chodzi o mąkę – u nas ostatnio prędzej znajdziesz w szafce żytnią lub amarantusową – też może być?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *