Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
rabarbar jabło porzeczka zapieczone pod kruszonką w niebieskiej ceramicznej formie miedziana łyżeczka kwiat gozdzik flat lay
Anglia i nie Anglia Desery Wypieki

Bardzo chrupiące crumble z wybranymi owocami

Lata temu, za czasów gdy mieszkaliśmy z Mr M. w akademiku w Anglii, zostaliśmy zaproszeni na kawę do nowo poznanych znajomych. Pierwszy raz zobaczyliśmy wnętrze typowego dla wysp szeregowego domku, z długim ogrodem i drewnianym płotem. Było miło (poznaliśmy parę fajnych gier planszowych), a do tego trafiła nam się też okazja spróbowania bardzo typowego w Anglii deseru – Crumble with ice cream. Jest to bardzo prosty deser polegający na zapieczeniu sezonowych, najlepiej kwaśnych owoców pod kruszonką (crumble) i podaniu ich z lodami (ice cream). Dawno nie robiłam tego deseru, ale gdy ostatnio zobaczyłam dość zielony i z wsiowymi plamkami rabarbar (dla mnie czerwony jest za słodki, a taki z marketu nie ma dla mnie smaku), nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności:)  

Czas przygotowania – 15 minut
Pieczenie – około 40 minut

rabarbar jabło porzeczka zapieczone pod kruszonką w niebieskiej ceramicznej formie miedziana łyżeczka makro

Składniki na porcje na formę około 22x22cm:

Owocowy spód – owoce najlepiej zawsze wybierać sezonowe, u mnie tym razem padło na:

  • 3-4 laski rabarbaru, ja sięgam po taki ze wsi i z przewagą koloru zielonego, jesienią możemy pominąć rabarbar i dać więcej innych owoców
  • kwaśne, twarde jabłko np. Szara Renata
  • czarna porzeczka (akurat taką miałam w zamrażalniku, mogą być inne kwaśne owoce, jak wiśnia czerwona porzeczka, czy żurawina)
  • łyżka / dwie margaryny wegańskiej BEZ OLEJU PALMOWEGO (może być olej kokosowy, albo nic, ale mi smakuje z odrobiną margaryny)
  • opcjonalnie szczypta cukru

Kruszonka (ja często mam trochę zamrożonej, taka też super się sprawdza)

  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • łyżka / dwie mleka roślinnego (tyle, żeby masa się lepiła, można nie dawać w cale)
rabarbar jabło porzeczka zapieczone pod kruszonką w niebieskiej ceramicznej miseczce miedziana łyżeczka flat lay kwiat gozdzik lody mango banan
Deser podany z lodami mango-banan, super pasowałyby też lody na mleczku kokosowym albo sorbet truskawkowy

Po kolei:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  2. Jeśli skórka rabarbaru jest gdzieś brzydka, albo mocno gruba można ją obrać, rabarbar kroimy ostrym nożem w paseczki około pół centymetra grube
  3. Myjemy i przygotowujemy resztę owoców
  4. Owoce wykładamy do formy i dodajemy do nich margarynę (która się roztopi) i posypujemy wszystko szczyptą cukru
  5. Łączymy wszystkie składniki na kruszonkę i gotową kruszonką posypujemy owoce
  6. Pieczemy około 40 minut, aż sok z owoców się wyraźnie zredukuje, a kruszonka zarumieni


Warto wiedzieć:

>>Pod sam koniec pieczenia można posypać wszystko jeszcze jedną szczyptą cukru (dobrze sprawdzi się kokosowy bądź trzcinowy) – cukier nam się w tedy lekko zkarmelizuje, a deser zyska na wyglądzie

>>Ja nie zawsze podaje crumble z lodami, ale jeśli Wy chcielibyście wykonać deser w 100%,  a do tego lody zrobić samemu, polecam przepis na takie z mango i banana

>>Do owoców można dodać suszoną żurawinę czy też sok z cytryny (na prawdę fajnie jak dół jest mocno kwaśny, a góra słodka), a do kruszonki wanilię, cynamon czy też płatki migdałów bądź kokosa, wszystko zależy od tego na co macie ochotę:) 

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *