Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
Domowe mleko ryżowe w małym srebrnym dzbanuszku na ciemnym stole rozsypany ryz
Dodatki do ciast Porady kulinarne Wypieki

Domowe mleko ryżowe do wypieków, sosów, naleśników

Pod względem smaku, mleko ryżowe należy do moich ulubionych napoi roślinnych. Pewnego dnia doszłam do wniosku, iż muszę sama spróbować je zrobić. Otuchy dodawał fakt, że wszystkie znalezione przeze mnie poradniki mówiły jasno – to proste i tanie! Zastosowałam się do proporcji i kroków no i cóż… wyszedł mi kleisty i gęsty płyn, o którego dodaniu do płatków śniadaniowych nie było mowy. Myślę, że żeby uzyskać napój podobny do tego ze sklepowych kartonów, trzeba by mieć dostęp do super mocnego blendera. Ja takiego nie mam, ale dzięki odrobinie wytrwałości dopracowałam swoje proporcje i uzyskałam tanią i szybką wersję mleka ryżowego, która jest wprost idealna do wypieków, sosów czy naleśników! W dodatku opracowałam też wersję, którą może zastąpić w wielu ciastach jogurt!

Gotowanie ryżu – 30 minut
Blendowanie ryżu na mleko – 1-2 minuty

Wersja numer jeden (gęstsza) – zamiast jogurtu:

  • dwie i pół łyżki białego ryżu z górką
  • 2 pełne kubki wody

Wersja numer dwa (rzadsza) – zamiast mleka kupnego:

  • jedna pełna łyżka białego ryżu
  • 2 pełne kubki wody

Po kolei (w obu wersjach):

  • ryż dobrze wypłukać i gotować pod przykryciem aż się rozpadnie (około pół godziny)
  • jeżeli wyparuje nam dużo wody, dolać tyle żeby końcowy płyn miał 500ml
  • po ostudzeniu zblendować i gotowe!

Warto wiedzieć:

  • jogurty z natury są “kwaśne”, jeżeli używamy gęstego mleka ryżowego do wypieków zamiast np. jogurtu sojowego, nie zapomnijmy o łyżce octu jabłkowego na każdą szklankę płynu. Tylko w tedy będziemy mieć pewność, że nasze ciasto wyrośnie (tyczy się ciast na sodzie, ale ja stosuje ocet zawsze)
  • jeżeli przepis podaje w składnikach “super gęsty jogurt” (albo “typ grecki”) zwiększmy ilość gotowanego ryżu, a uzyskamy gęstszy “ryżowy jogurt” po zblendowaniu

Jeżeli ryżowe wariacje sprawdzą się szczególnie dobrze w jednym z waszych przepisów, proszę podzielcie się nim w komentarzach! 

Ja rzadszej wersji używam z powodzeniem do wypieków ciast drożdżowych, chleba, bułek, a nawet biszkoptów! Wersja ta ląduje też nie raz w moich koktajlach owocowo-warzywnych i deserach na bazie mleka roślinnego. Dzięki domowemu mleku ryżowemu także moje naleśniki zyskały na smaku i elastyczności.
Szczerze polecam zawsze mieć trochę w lodówce! 

Powodzenia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *