Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
Daktyle w czekoladzie nadziane migdałami filizanka z kawa gorzka czekolada elegancki deser Pakistan
Anglia i nie Anglia Desery

Daktyle w czekoladzie – Elegancki deser z Pakistanu

Mieszkając w Anglii poznałam dziewczynę, która urodziła się i spędziła większą część swojego życia w Pakistanie. Ja, niestety w Pakistanie jeszcze nie byłam, ale gdy owa nowa znajoma zaprosiła mnie do siebie nie tylko zrozumiałam, że muszę wpisać Pakistan na mają to-vist-list, ale także, że ten kraj posiada niesamowitą kuchnie! Wyobraźcie sobie, że żeby móc gotować tradycyjne dania, wspomniana dziewczyna poświęciła kilka kilogramów swojego bagażu lotniczego i przywiozła zestaw czegoś, co wyglądało jak żeliwne woki i patelnie, a do tego tony przypraw! Niestety wszystko co naszykowała było z mięsem (nie byłam jedynym gościem), ale co się nawąchałam przypraw to moje:) ..no i gdy zobaczyłam deser wiedziałam, że nic straconego!

Czas przygotowania – 15 minut
Zastyganie czekolady – 2 godziny w temp. pokojowej

Poniżej przedstawiam Wam bardzo prosty przepis na przepyszny Pakistański deser, który miałam okazje spróbować tamtego dnia:

Składniki:

  • około 30 dag suszonych daktyli (starajmy się znaleźć takie bez konserwantów)
  • garść migdałów (każdy daktyl wymaga jednego migdału)
  • tabliczka gorzkiej czekolady 70% (najlepiej FairTrade ). Warto zauważyć, że wiele popularnych marek produkuje gorzkie czekolady bez mleka w proszku (najczęstszy niewegański dodatek do czekolad)

Po kolei:

  • rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej 
  • nadziewamy każdy daktyl migdałem (jeśli migdały były nie łuskane zalejmy je wrzątkiem na około 10 minut i obierzmy). Daktyle miały uprzednio usunięte pestki, więc włóżmy migdał przez już powstały otwór, dodatkowo zwróćmy uwagę czy w daktylach nie ma resztek pokruszonych pestek.
  • wsypujemy nadziane daktyle do miski z rozpuszczoną czekoladę i po dokładnym obtoczeniu układamy je na papierze do pieczenia do wyschnięcia.
  • Plus 2 godziny i Gotowe! 

Smacznego:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *