Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
Zupa pomidorowa na soku z pomidorów podana z czosnkowymi grzankami słoik z zupa pomidory
Dania obiadowe Kuchnia Polska Zupy

Expresowa zimowa pomidorówka na soku pomidorowym

Jeśli tak jak ja, trzymacie poporcjowany zapas wywaru w lodówce, to tą zupę wykonacie w 15 minut! Latem, osobiście gotuję pomidorówkę ze świeżych pomidorów, ale poza sezonem to mało atrakcyjna opcja, więc w tedy wybieram sok!

Czas przygotowania – 15-20 minut
Jeśli nie mamy wywaru + 3 godziny
Około 6 dużych porcji

Składniki:

  • 500-600 ml wywaru warzywnego
  • litr soku z pomidorów (ten świeżo wyciskany, można znaleźć w sklepowych lodówkach, albo wykonać go samemu)
  • Przyprawy podstawowe: sól, pieprz, majeranek, suszony lubczyk, sos sojowy (około 1-2 łyżki – najszybszy i najwygodniejszy sposób na podkręcenie smaku umami), koncentrat pomidorowy (1-3 łyżki)
  • Przyprawy opcjonalne: curry (u mnie często), ostra papryka, słodka papryka, cząber, czosnek (świeży/prażony/suszony), szczypta cukru, tabasco, tabasco z wędzonych papryczek, albo co tylko lubimy w naszej pomidorówce:)
  • Oliwa z oliwek – około 2 łyżki. Tłuszcz pomaga wydobyć smak zupy, więc jest bardzo ważnym dodatkiem!

+ Dodatkowo to, co kto lubi żeby w zupie pływało:

  • marchewka (mój wybór)
  • ryż / makaron
  • grzanki

Po kolei: 

  1. Zagotowujemy wywar połączony z sokiem, dodajemy oliwę i przyprawy podstawowe, plus te przyprawy które chcemy z zestawu przypraw opcjonalnych, gotujemy około 15 minut i gotowe!
  2. Jeśli chcemy zagotujmy w zupie marchewkę (nie duże kawałki będą się gotować około 20 minut, więc poczekajmy chwile z przyprawianiem, żeby za szybko dodane zioła nie straciły smaku, marchewka też doda zupie słodyczy), bądź jeśli chcemy dodajmy do zupy ryżu czy też makaronu (ugotowane oddzielnie, przynajmniej ja tak wolę – zupa się mniej zagęszcza i można ją odgrzewać bez rozgotowywania ryżu/makaronu)

Proste i szybkie prawda? Zachęcam Was do eksperymentowania z przyprawianiem, bo pomidorówkę można na prawdę zrobić na wile sposobów! …na ziołowo, czosnkowo, piernie, pikantnie, słodko-kwaśnie.. Opcji jest mnóstwo!

Powodzenia!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *