Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
weganski francuskie nalesniki w karmelu i soku z pomaranczy crepes suzette z alkoholem i bez
Desery Featured Francja

Francuskie naleśniki w sosie z pomarańczy – Crêpes Suzette w wersji wegańskiej i na zdrowo

Kuchnia Francuska to masło, masło i jeszcze więcej masła. Nie łatwo zastąpić maślany smak czy sposób w jaki masło wpływa na efekt końcowy przygotowywanego posiłku ( jego strukturę, fakturę, itp.). Na szczęście olej kokosowy spełnia się dobrze jako smakowy zastępnik w wielu francuskich przepisach. Większy kłopot może sprawiać uzyskanie owego “efektu końcowego” – chrupiące wegańskie croissant’y czy idealne ciasto francuskie to wyczyn godny szefa kuchni. Warto pamiętać (np. kombinując nad zastępnikiem masła w przepisie), że masło to emulsja tłuszczu z wodą, natomiast olej (np. kokosowy) to oczywiście w 100% tłuszcz. Co więcej, oleje roślinne zachowują się inaczej od masła w innych temperaturach.
Przy przygotowywaniu sosu pomarańczowego do Crêpes Suzette widać te inne od masła właściwości oleju kokosowego na etapie gdy przechodzimy od zkarmelizowanego cukru do robienia sosu – cukier nie łączy się z olejem tak jak połączyłby się z klarowanym masłem. Na szczęście w przypadku tego deseru taka sytuacja, nie ma aż takiego wpływu na efekt końcowy. W momencie dodania soku z pomarańczy sos w większości ujednolica się i jedyne na co trzeba nie co bardziej uważać, to żeby nie przypalić cukru jak tak sobie przez moment pływa w oleju, a potem ewentualnie jak zbije się w karmelową masę pod smażonym w sosie naleśnikiem.

Ciasto na naleśniki plus smażenie naleśników – 30-45 minut
Przygotowanie sosu pomarańczowego i pomarańczy – 10-15 minut
Smażenie jednej porcji (4 naleśniki na raz) w karmelu i sosie pomarańczowym – 10-15 minut

konfitura z miechunki na srebrnej lyzeczce nalesniki sloiczek z konfitura pomarancze
Konfitura z miechunki 

Francuskie naleśniki są super cienkie, elastyczne i aromatyczne, zawdzięczają to dużej ilości jajek i tak znów to powiem – masła. W naszej roślinnej wersji obejdziemy to, dodając do ciasta naleśnikowego cukru wanilinowego (chyba, że nie zależy nam na alternatywie do smaku jajecznego i maślanego) i smażąc naleśniki na oleju kokosowym (bardzo poprawia elastyczność naleśników). Będziemy też modyfikować sos pomarańczowy. W oryginalnym przepisie w sosie znajduje się likier pomarańczowy i skórka z pomarańczy. Ja w sklepie nie widziałam likieru, który nie byłby nadziany barwnikami i sztucznymi aromatami, więc przygotowując alkoholową wersję tego deseru likier zastępuję którąś z domowych kwaskowych nalewek – pigwówką, imbirówką.., wielu osobom może pasować tu też  brandy czy whiskey. A ponieważ ekologiczne, niewoskowane pomarańcze to luksus, który można znaleźć w sklepach tylko w miesiącach zimowych (tylko z takich owoców zdecydowałabym się użyć skórki), goryczkowy smak (ważny element tego deseru) można uzyskać dodając do deseru np. konfitury z miechunki czy pigwy, bądź zwiększając ilość soku z cytryny albo dodając skórkę z niewoskowanej ekologicznej cytryny (teraz widuję je przez cały rok).

Składniki na dwie porcje po 4 naleśniki w sosie (mogą nam zostać z 2-4 naleśniki, więc możecie sobie z nimi coś zaplanować, bądź zrobić więcej sosu i mieć 3 porcje deseru)

Naleśniki  (około 10-12 szt. na patelni naleśnikowej 26 cm):

>>Podstawa:

  • 3 szklanki (480 gram) mąki pszennej, ja używam eko typ 550
  • 4 szklanki (1 litr) mleka ryżowego domowej roboty. Nie raz użyję innego, kupnego mleka roślinnego, ale trzeba być świadomym tego, że takie mleka mają różne smaki i gęstości i w tedy nie raz trochę potrwa dopracowanie gęstości ciasta, i dla tego ja lubię korzystać ze swojego expresowego i taniego wyrobu:)

>>Dodatki

  • duża szczypta cukru waniliowego (opcjonalnie). Są już takie z prawdziwą wanilią, możemy też oczywiście sięgnąć po ekstrakt bądź ziarna wanilii (najlepiej FairTrade)
  • szczypta soli
  • łyżka / dwie wody jeślibyśmy uznali, że ciasto jest za gęste  – oceńmy to po pierwszym usmażonym naleśniku, bo na oko może być ciężko szczególnie jeśli porównać wegańskie ciasto naleśnikowe z tym na jajkach (takie mogą być dużo rzadsze)
  • olej (mi najlepiej smakuje kokosowy) do smażenia

Karmel:

  • 6 łyżek brązowego cukru (najlepiej FairTrade), z białym też jest ok
  • 4 łyżki oleju kokosowego (w stanie stałym około około 80 gram)

Sos pomarańczowy:

  • sok z dwóch pomarańczy
  • sok z całej cytryny, jeśli mamy nie woskowaną, starkujmy z niej też skórkę i dodajmy do sosu

Dodatkowo:

  • cząstki z dwóch wyfiletowanych pomarańczy (polecam znaleźć sobie filmik na youtube jeśli wcześniej nie filetowaliście pomarańczy, jakby co – to proste! A jeśli macie super dojrzałe pomarańcze, wew. błonki odejdą nawet bez użycia noża, sprawdźcie!).
  • Do deseru możemy też dodać ulubione kwaskowo-goryczkowe konfitury
  • 100 ml kwaskowej nalewki (opcjonalnie)
  • kapka brandy / whisky (opcjonalnie)
  • płatki migdałów (opcjonalnie)
weganski francuskie nalesniki w karmelu i soku z pomaranczy crepes suzette filetowanie
Filetowanie pomarańczy

Po kolei:

1. Trzepaczką bądź blenderem dobrze wyrabiamy ciasto naleśnikowe i smażymy naleśniki na patelni (najlepiej naleśnikowej = cienkie i równe placki) posmarowanej olejem. Jeśli będziecie zadowoleni z efektu bez użycia oleju oczywiście możecie go pominąć. Warto wiedzieć, że dłuższe mieszanie ciasta i użycie ciepłego mleka (uwalnia się więcej glutenu) pomoże nam w uzyskaniu elastyczniejszych naleśników.
2. Po usmażeniu naleśników, możemy posmarować je cienką warstwą wybranej konfitury. Gotowe naleśniki składamy w chusteczki (trójkąty).
3. Na patelni z grubym dnem, na małym ogniu przygotowujemy pierwszą porcję karmelu – wsypujemy połowę cukru (trzy łyżki) i rozpuszczamy go. Jak tylko cukier zacznie się topić dodajemy połowę (dwie łyżki) oleju kokosowego. Będziemy widzieć jak cukier “pływa w oleju” ale to nic, jeśli mamy mały ogień (ale nie za mały – cukier zbije się w tedy w bryłki, a ma być płynny) i patelnie z grubym dnem, cukier się nie przypali.
4. Na naszą patelnię z karmelem kładziemy 4 zwinięte w chusteczkę naleśniki i dajemy im się zezłocić na każdej ze stron (po około 2-3 minuty)

Francuskie naleśniki na patelni w karmelu

5. Jak naleśniki połączą się z karmelem wlewamy połowę sosu pomarańczowego i redukujemy go do pożądanej konsystencji. W sosie układamy też cząstki pomarańczy żeby się zagrzały
6. Na koniec wlewamy połowę wybranego alkoholu / soku z cytryny i jeszcze trochę redukujemy sos
7. Pierwsza partia gotowa! W celu zrobienia drugiej, powtórz kroki 3-6

Możesz zaszaleć i skropić naleśniki wódką (bądź innym mocnym alkoholem) i ją podpalić – Flambowanie to klasyczny sposób podania tych naleśników w restauracji, ale przyznam szczerze – to tylko łatwo brzmi! Więc u mnie to raczej wygląda tak:

weganski francuskie nalesniki w karmelu i soku z pomaranczy crepes suzette podane z konfitura z pigwy duszona cytryna i pomarancza

Warto wiedzieć:

  • jeśli zdecydujecie się na wersję alkoholową pamiętajcie – alkohol nie wyparuje z potrawy!
  • ten deser na prawdę łatwo urozmaicać i zmieniać w nim proporcje słodkiego do kwaśnego i goryczkowego, grunt to opanować smażenie naleśników w karmelu, a z reszta można szaleć:)

Ja często robię ten deser
>>w wersji z nadprogramowym sokiem z cytryny zamiast alkoholu
>>gdy mam nadprogramowe naleśniki z dnia poprzedniego
>>w koszyku leży kilka bardzo dojrzałych pomarańczy, których za pewne nie będę filetować
i jest 14 w sobotę a ja kombinuje nad brunchem:)

..To nie jest mało kaloryczny, ani szybki deser, ale raz w życiu trzeba go spróbować!

Smacznego!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *