Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
biszkopt nuż trzy blaty na trzy bez jajek wegańskie wysoki
Wypieki

Idealny biszkopt bez jajek, mój ukochany!

W artykule z poradami na temat pieczenia tortów wegańskich, możecie przeczytać nieco o motywacji, która doprowadziła mnie do wypracowania tego przepisu. Znajdziecie tam także wiele cennych wskazówek odnośnie pieczenia biszkoptów ogółem, jak i składania tortów. Tu, chciałabym Wam przedstawić przepis na biszkopt, który na prawdę wyróżnia się na tle biszkoptów wegańskich.
Co go wyróżnia?

Po pierwsze – proporcje. Używając formy 20-22 cm. otrzymamy fajne wysokie ciasto, które jest na tyle wilgotne, że można z niego otrzymać dwa smaczne, grubsze blaty (super się nadają do tortów z gęstymi, grubymi warstwami kremu) jak i 3 cieńsze (sprawdzają się przy kremach bardziej delikatnych, które smarujemy w cieńsze warstwy). Na większą tortownice pieczemy dwa ciasta, nie podwajamy ilości!

Po drugie – składniki. Diabeł zawsze tkwi w szczegółach. Do masy dodałam mąki ziemniaczanej >> ciasto wyszło lżejsze i delikatniejsze od zwykłych biszkoptów wege, które bywają “gumowate”. Zwiększyłam ilość oleju >> ciasto wychodzi wilgotniejsze i się nie kruszy. Dodałam skórkę z cytryny i cukier waniliowy, żeby biszkopt był sam w sobie tak pyszny, żeby chciało się go jeść nawet bez kremu!

tort dwupietrowy trzypietrowy truskawki maliny mieta agaretka kwiaty wstazka eleganski deser kawa patera urodziny
Po lewej: Biszkopt przekrojony na dwa z “solidnym” kremem z agaru i mleczka kokosowego. Po prawej: biszkopt przekrojony na trzy z delikatniejszym kremem na bazie kaszy mannej i margaryny.

Składniki na wysokie ciasto w torownicy 20-22 cm >> jeśli mocno nie popęka (patrz poradnik), po skrojeniu “górki” damy rade przekroić go na 3 blaty (po totalnym ostygnięciu, ostrym i dłogim nożem!)
Jeśli chcemy i duży i wysoki tort
upieczmy 2 razy po porcji w tortownicy 24-26 i przekrójmy biszkopty na pół co łącznie da nam 4 blaty.
Jeśli chcemy ciemny biszkopt – 20 gram mąki ziemniaczanej zastąpmy ciemnym kakao.

Składniki suche:

  • 400 gram mąki typ 500 > u mnie szklanka ma 170 gram, więc licząc na szklanki to jest około 2 i 1/3 szklanki mąki, sięgnijcie po dobrą, najlepiej ekologiczną mąkę
  • 4 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej (100 gram). Na skrobi kukurydzianej też piekłam, przy czym skrobia kukurydziana jest lżejsza – 100 gram to około 10 łyżek (trzymajcie się wagi!). Uwaga jeśli pieczecie biszkopt z kakao dodajcie o 20 gram mąki ziemniaczanej mniej i zastąpcie tą ilość kakao.
  • łyżeczka z dużą górką proszku do pieczenia (najlepiej świeżo otwartego)
  • łyżeczka z małą górką sody

Mokre:

  • 1 szklanka (200gram) cukru białego (biszkopt jaśniejszy), bądź trzcinowego (biszkopt ciemniejszy. Jeśli będziemy sięgać po cukier waniliowy, użyjmy o tyle mniej zwykłego cukru, żeby biszkopt nie był za słodki.
  • 380 ml mleka sojowego czystego (bez cukru czy emulgatorów).  Próbowałam na domowym ryżowym, ale było za ciężkie i ciasto wyszło gumowate. Mleko sojowe wydaje się dawać najlepsze efekty w biszkoptach – ładnie się ścina po dodaniu octu i to zdaje się być magiczny trick przy osiągnięciu idealnego wege biszkoptu
  • 250 ml oleju, ja przeważnie sięgam po rzepakowy, może do tortu kokosowego sięgnęłabym po kokosowy
  • cały cukier / dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • skóra z ekologicznej niewoskowanej cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
biszkopt bez jajek wegański wyrośnięty czkoladowy miarka wysokosc szerokosc spekania
Mi biszkopt zawsze troszkę spęka, ale nie martwię się tym, bo jest pyszny i po odkrojeniu górki mam super blaty. Wersja z kakao z blaszki 22 cm.

Po kolei (przed wykonaniem polecam przeczytać dokładny poradnik odnośnie wykonywania tortów wegańskich, znajdziecie tam m.in. dokładniejszy opis kroków przy robieniu biszkoptu)

  1. Łączymy ocet i mleko sojowe odstawiamy na 10 minut.
  2. Nagrzewamy piekarnik z funkcją pieczenia od dołu na 175 stopni. Nie raz ciężko dokładnie ustawić temp. na piekarniku (podziałki bywają niedokładne) w tedy lepsza niższa temperatura niż wyższa (patrz  poradnik).
  3. Przesiewamy mąkę i mieszamy wszystkie suche składniki.
  4. Mieszamy trzepaczką wszystkie mokre składniki (temp. pokojowa).
  5. Wsypujemy powoli suche składniki do mokrych i nie za mocno, ani nie za długo, trzepaczką / szpatułką (nie mikserem!) łączymy wszystko do uzyskania gładkiej masy (lepsze parę grudek niż za mocno wyrobione ciasto)
  6. Wykładamy formę papierem do pieczenia, jej boki smarujemy olejem (nie za mocno) i wlewamy ciasto dbając żeby miało równą powierzchnię.
  7. Ciasto pieczemy długo. U mnie np. forma 22 cm (ciasto wysokie) wymagała ostatnio pieczenia 75 minut. Ciasta niższe dojdą szybciej. Nie otwierajmy piekarnika przed upływem 45 minut, potem możemy zrobić test patyczka. Nie bójcie się też piec za długo, lepsza chrupiąca skórka niż surowy środek – Ostrzeżenie > czasem jednak skórka jest tak wypieczona, że “odchodzi” od ciasta podczas krojenia na blaty. Będziecie w stanie stwierdzić czy tak się wydążyło w Waszym przypadku już podczas odkrajania “górki” ciasta. W takim wypadku zrezygnujcie z krojenia biszkoptu na 3 blaty (jeśli mieliście to w planach), przy krojeniu na 2 jest mniejsza szansa, że Wam się biszkopt za mocno pokruszy. Ostrzeżenie nr 2 > biszkopt z kakao potrafi dojść w 45-50 minut, w tym przypadku robimy próbę patyczka po pół godziny.
  8. Ciasto studzimy w blaszce, w pokoju bez przeciągów. Przecinamy dopiero jak zupełnie wystygnie.
  9. Przed nałożeniem kremu polecam blaty nasączyć: mlekiem roślinnym / sokiem z cytryny / powidłami / alkoholem. Dolny blat nasączamy najmniej, żeby dobrze utrzymywał całe ciasto w formie:)
biszkopty bez jajek falt lay owoce czekolada mąka rzemieślnicza bez jajek czekoladowy jasny
Podczas tworzenia przepisu na idealny biszkopt nikt u mnie w domu nie był głodny:)

Warto wiedzieć:

>>Jeśli macie małą wprawę w robieniu tortów polecam Wam zacząć od upieczenia dwóch porcji w blaszce 24-26 cm – łatwiej zawsze przekroić biszkopt na dwa niż trzy, i mniejsza szansa, że niższy biszkopt nie dojdzie wam w piekarniku (użycie patyczka też wymaga wprawy:)

..Ten biszkopt jest tak smaczny (choć nie ukrywam, kaloryczny..) że można go z powodzeniem upiec sobie tak po prostu do kawy:)

 

Smacznego!

 

8 Comment

    1. Krem jest z kaszy mannej, biszkopt z mąki pszennej z dodatkiem ziemniaczanej, a boki to po prostu pokruszone kawałeczki biszkoptu za “ściętej górki” – stary sposób zapożyczony od cioci – old school zero waste:)

    1. Hej, z mojego doświadczenia ważna dla ciast jest ilość białka w napoju roślinnym, np w moim mleku sojowym jest 3,6 gram białka na 100ml, jakbym szukała zastępnika to z podobną ilością białka. Kiedyś, z przepisu Vegan Nerd, próbowałam (wbrew zaleceniom) zrobić biszkopt na owsianym i był mocno zbity, innym razem wyszedł zakalec. Ile gram białka ma Twoje mleko migdałowe?

  1. Witam, a gdybym chciała zastąpić mleko sojowe krowim (3,2%), to czy tez uzyskam ów magiczny trick? I ile go użyć ? Pozdro 🙂

    1. Hejka, oj z krowim nie pracowałam już od wielu wielu lat, ilość białka i tłuszczu ma porównywalną z sojowym i pod wpływem octu w wyższej temperaturze wiem, że też się zcina (tak powstaje twaróg), wiec zaryzykowałabym, choć oczywiście ze względów etycznych polecam mleko roślinne:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *