Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
jackfruit karmelizowane warzywa sos czarny ryż flat lay stara deska drewniane tło miedziany widelec kokos światło
Bali Dania jednogarnkowe Dania obiadowe

Jackfruit w sosie z karmelizowanych warzyw.

Pamiętam to jak dziś – pierwsze spotkanie z Mr M. i pierwszy zakład. On twierdził, że bataty rosną na drzewie chlebowca gdzieś w Afryce, a ja, że może i są hodowane gdzieś “pod południkiem 0”, ale bataty to na pewno nie owoce chlebowca!
Dziś oczywiście już oboje wiemy, że bataty to jadalne bulwy Wilca Ziemniaczanego pochodzącego z Ameryki Południowej, a Chlebowiec (jackfruit) to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w tropikach Azji. Ale czego dowiedziałam się dopiero w zeszłym roku w restauracji w Ubud na Bali, to to, że jackfruit może tak bardzo przypominać konsystencją mięso (jest lekko włóknisty, przy nim tofu jako zastępnik mięsa w daniach się chowa), że za pierwszym razem chciałam odesłać danie do kuchni!
Dla mnie z wege hitów, które urozmaicają smakiem i konsystencją dania roślinne, jackfruit wybija się na prowadzenie. Tu nie trzeba żadnej magi żeby ten owoc urozmaicił sobą danie. Choć do tej pory, w europie świeże owoce chlebowca widziałam tylko w Londyńskim China Town, ten dostępny u nas, w postaci kawałków owocu zamoczonych w solance w puszce, też super sprawdza się w kuchni. Może trochę trudniej taką wersję zamienić np. w coś chrupiącego, za to jest ona idealna do dań jednogarnkowych, takich jak np. jackfruit w sosie z karmelizowanych warzyw:)

Czas przygotowania – około godziny

Składniki na 4 porcje

  • puszka jackfruit, ja znalazłam taką na stronie – UrbanVegan
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 duże marchewki
  • ćwiartka selera
  • 4 nieduże laski selera naciowego
  • 5 szalotek, może być cebula
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • około jednego słoiczka koncentratu pomidorowego (polecam jakiś lepszy, może z ryneczku, może samorobny)
  • około 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 4 liście laurowe, pare ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka rozmarynu
  • coś pikantnego, pasować będzie i świeże i suszone chilli, ja raz zrobiłam ze smoked tabasko i też było fajnie
  • sól, pieprz świeżo mielony, ocet jabłkowy do smaku
  • oliwa, możemy też dodać oleju sezamowego
  • woda do podlania, może być bulion warzywny (około 500 ml)
  • szczypta cukru do karmelizacji

jackfruit owoc chlebowca rosnacy na drzewie tajlandia azja lena green podróże

Tak wyglądają te owoce na żywo. Chiang Mai, Tajlandia.

Po kolei:

  1. Musimy mieć skarmelizowane wszystkie warzywa. To jak to osiągniemy zależy od tego jakie mamy sprzęty. Jeśli macie np. wok / garnek z dużym grubym dnem, który umożliwi wszystkim warzywom równe zezłocenie się, w tedy możecie karmelizować wszystkie warzywa na raz: seler naciowy, marchew, pietruszkę i seler. Pamiętajcie tylko tak dobrać wielkość kawałków na jakie będziecie kroić warzywa, żeby uniknąć tego, że jedne będą się już Wam palić (za małe) inne będą surowe (za duże). Dodajemy teraz też czosnek (całe ząbki), ziele angielskie (całe), pieprz czarny (cały) i gałązkę rozmarynu.
    Cel jest taki, żeby każdy kawałek warzywa na patelni / woku zmienił kolor, nie mieszajmy za często, ale podlewajmy oliwa w razie potrzeby.
  2. Podczas jak warzywa się karmelizują (około 25 minut) zezłacamy posiekane drobno szalotki.
  3. Jak warzywa zmienią kolor i zmiękną, wyjmijmy z garnka liście laurowe, dodajmy oliwy jeśli trzeba i posypmy wszystko szczyptą cukru. Jak cukier się rozpuści dodajmy 3/4 słoiczka koncentratu (około 150 gram). Jeśli trzeba dodajmy odrobinę wody. Podsmażenie koncentratu pomoże podkreślić charakter dania, uważajmy jednak żeby go nie przypalić.
  4. Po około 5 minutach dodajmy około 500 ml wody i zblendujmy wszystko razem. Dostosujmy ilość dodanej wody do pożądanej gęstości sosu.
  5. Pogotujmy chwile sos i dodajmy do niego cebulkę i kawałki jackfruita.
  6. Doprawmy danie sosem sojowym, pieprzem, solą, czymś pikantnym, zwiększmy ilość koncentratu bądź dodajmy octu jabłkowego jeśli trzeba.
  7. Po dodaniu owocu chlebowca, danie wystarczy pogotować już tylko około 10 minut – tak żeby owoc połączył się z sosem.
  8. Jeśli sos będziemy podawać z czarnym ryżem, ugotujmy dwie szklanki (400 gram) ryżu (4 porcje) w około 1l osolonej wody. Ryż po około 15 minutach będzie “dochodził” na parze co sprawi, że cały aromat zostanie w nim.
  9. Gotowe!

Warto wiedzieć:

  • Taki sos będzie gęsty, jeśli chcemy rzadszą wersję, skarmelizowane warzywa zalejmy bulionem warzywnym i dajmy się wszystkiemu pogotować około 40 minut. Po tym czasie, odcedźmy wywar (osączając też porządnie warzywa) i zredukujmy płyn do pożądanej gęstości.
  • Jeśli chcemy w sosie mieć coś więcej niż jackfruit i cebulkę, śmiało! Pasowac będą kawałki podsmażonego selera naciowego czy nawet kawałki pieczonego batata!
  • To danie bardzo łatwo przyprawami zbliżyć do dań azjatyckich – świeżo mielone ziarna kolendry, kozieradka, garam masala, podprażone nasiona kuminu – kombinujcie! Dodajmy trochę mleczka kokosowego, zwiększmy pikantność, dosypmy rodzynek, suszonego imbiru, kurkumy i mamy styl marokański. Powodzenia!

Danie super smakuje z ryżem czarnym przyprawionym olejem kokosowym. Całość super będzie też posypać świeża kolendrą. Jak mamy ochotę dodajmy też tempeh. 

jackfruit karmelizowane warzywa sos czarny ryż flat lay stara deska drewniane tło miedziany widelec kokos światło

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *