Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i sosem pomidorowym plus kotlety z selara
Dania obiadowe Dania z kasz Szybko i smacznie

Kasza jaglana z selerowymi krążkami i sosem pomidorowym

Danie to na pewno można wykonać w wielu wersjach przyprawowych. To na czym skupiłam się w tym wydaniu to: wyrazisty w smaku (mocno czosnkowy) i gęsty sos (ze świeżych pomidorów), usmażenie chrupiących krążków (bardzo cienkie plastry selera w panierce) i ugotowanie aromatycznej kaszy na sypko.

Kasza (z gotowaniem) i smażenie krążków – 20 minut
Sos pomidorowy – 10 minut

Składniki na kolorową kaszę (na około 150 gram suchej kaszy): 

  • kasza jaglana
  • około 5 pomidorów suszonych
  • duża cebula
  • świeże zioła, w tym mięta i pietruszka
  • prażone nasiona lnu, słonecznika, dyni bądź orzechów włoskich
  • oliwa, ocet jabłkowy, sól

Sos:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 średnie pomidory, dobre jakościowo – skórka nie może być twarda, a miąższ musi być soczysty (dojrzałe pomidory mają więcej smaku umami)
  • oliwa, sól

Krążki:

  • jeden duży seler
  • mąka (około 2 czubate łyżki) zmieszana z wodą i solą na panierkę gęstości ciasta naleśnikowego

Kasza: 

  • Cebulę złocimy na oliwie, jak nabierze koloru, ale jeszcze będzie twardawa dodajemy posiekane suszone pomidory (możemy je wcześniej sparzyć, żeby zmiękły) i podlewamy wodą dusząc mieszankę parę minut. W miedzy czasie, płuczemy kaszę i gotujemy ją parę minut. Zanim jeszcze kasza będzie al dente zlewamy wrzątek i płuczemy ją pod zimną wodą. Wypłukaną, twardawą kaszę stawiamy z powrotem na ogień. Po płukaniu powinna z kaszy ściec odrobina wody na dno garnka – jak nie, to wlewamy jej trochę i dodajemy też naszą mieszankę z patelni i duśmy razem podlewając wodą, aż smaki się połączą, a kasza “dojdzie”. Kaszę doprawmy do smaku oliwą, octem jabłkowym, solą i świeżymi ziołami oraz odrobiną mięty i pietruszki.

Sos:

  • Czosnek przeciskamy przez prasę bądź drobno siekamy i podsmażmy na oliwie na małym ogniu. Jak nabierze koloru i poczujemy charakterystyczny zapach prażonego czosnku, dodajemy do rondelka pokrojone w kostkę pomidory i dusimy parę minut. Dodajemy sól do smaku.

Krążki:

  • Seler obieramy i kroimy w bardzo cienkie krążki – około 2-3 mm grubości, obtaczamy w panierce i smażymy dość długo na małym ogniu (około 10 minut na jednej stronie i 5 na drugiej. Jeśli chcemy żeby seler na pewno był miękki (osobiści lubię lekko chrupiący, wiec omijam ten krok) możemy go zblanszować, a nawet podgotować pare minut przed smażeniem (już pokrojony). Panierka powinna być nieco gęstsza od ciasta na naleśniki, można do niej dodać świeżych ziół, bądź innych przypraw wg uznania.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *