Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
Dania z kasz Śniadania, Lunche i Brunche

Kasza jęczmienna z kiełkami i kolorową sałatką

Kasze można jeść na tysiąc sposobów. Ja lubię do nich dodawać wyraziste i chrupiące dodatki i tworzyć z nimi kompozycje, które będą mi pasować na późne i syte śniadanie.

Do moich ulubionych kasz śniadaniowych należy wielka trójka – kasza jęczmienna, jaglana i orkiszowa. Kiełki rzodkiewki i rzeżuchy pasują do nich idealnie, ponieważ są chrupiące i lekko ostre. Do takiego zestawu polecam dorzucić: rzodkiewkę, podprażone nasiona słonecznika, świeże zioła, drobno pokrojone jabłko, oliwę, ocet jabłkowy, sól, i pieprz.

Kiełki rzodkiewki i rzeżucha w szklanym kubkach na jasnym tle
Kiełki rzodkiewki

Do kaszowych bajzli pasuje zazwyczaj jeszcze coś mokrego. Do powyższej wersji kaszy jęczmiennej polecam sałatkę z botwinki suto polaną słodko-ostrym sosem (przepis tu) i soczystą, podsmażaną cukinię.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *