Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
weganskie lody z mango i banana bez cukru i mleka podane z puddingiem chia i owocami
Desery

Lody z mango i banana, pyszny deser bez cukru!

Chciałabym napisać, że ten deser to inspiracja z Tajlandii bądź Indii, gdzie mango i banany rosną w różnych odmianach, dojrzewają w słońcu i są bardzo powszechne. Jednak nawet w Azjatyckiej mekce weganizmu – Bali, żadne lody nie były wykonane tak po prostu z owoców, żadne też nie były nawet o smaku mango – ciekawe prawda? Skąd więc pomysł na te lody? Domówka kilka lat temu u znajomej, za czasów kiedy jeszcze mieszkałam W Anglii:) Odkąd tylko spróbowałam tego deseru, zakochałam się w nim, i dopóki sama nie spróbowałam go zrobić nie mogłam uwierzyć, że te lody są i bez mleka i bez cukru – NIC TYLKO OWOCE! 
A już największy plus – nie trzeba maszyny do lodów żeby uzyskać gładką konsystencje bez kryształków lodu!

Obranie i krojenie owoców – 7 minut
Chłodzenie owoców – 12 godzin
Blendowanie lodów – 5-10 minut

Składniki:

  • dojrzałe mango (super jak upolujecie takie co dojrzewało na drzewie, albo jest z ekologicznych plantacji)
  • dwa bardzo dojrzałe banany (najlepiej FairTrade)

Lody z mango i banana bez cukru i mleka podane z puddingiem chia i owocami

Po kolei:

  1. Dzień wcześniej zamroź pokrojone w kostkę owoce
  2. Na drugi dzień wyjmij je z zamrażalnika, daj im “odtajać” z 20 minut i jak tylko da radę zblenduj na gładką masę
  3. Gotowe!

Słodycz w lodach będzie z samych owoców (o ile były dojrzałe), a dzięki nie dodawaniu wody czy mleka nie będzie problemu z kryształkami lodu.

Z czym podawać:

  • świeże owoce: mango, ananas, brzoskwinia, kiwi, granat
  • coś chrupiącego: suszone płatki kokosa, orzechy nerkowca, płatki migdałów
  • pudding chia (szklanka mleka/jogurtu roślinnego + 3 łyżki nasion chia + syrop klonowy / z agawy do smaku + sok z cytryny do smaku >> wymieszać odstawić na 10 minut, znów wymieszać i zostawić na noc w lodówce)
  • ubita śmietanka z mleka kokosowego. Jak się nie ubije, a wiemy, że tak bywa:) zagotujmy mleczko na gęsto z kasza manną, po schłodzeniu zblendujmy np. z dodatkiem oleju kokosowego albo wegańskiej margaryny (koniecznie bez oleju palmowego) – pycha lekki krem do deserów gotowy! Cukier i inne dodatki do smaku:)

Smacznego!

2 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *