Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
Ciasto marchewkowe z kremem z nerkowcow weganski piernik korzenne ciasto
Czeluścia Internetowe Roślinna Wigilia Wypieki

Marchewkowy piernik w kożuszku z orzechów nerkowca. Jadłonomia.

Moje ulubione ciasta marchewkowe są wilgotne, puszyste i zawierają duużo marchwi. Ponieważ zbliża się Wigilia, postanowiłam odgrzebać w mojej pamięci przepis, do którego chętnie sięgam gdy chcę zrobić ciasto marchewkowe a’la piernik. Proporcję są oparte o przepis z Jadłonomi, a przyprawianie jest oczywiście w stylu Leny Green:)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40-55 minut
Marchewkowy Piernik a’la torcik
Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
  • 300 g marchewki (przelicznik jak nie ma się wagi)
  • 3 łyżki z górką zmielonego siemienia lnianego + 3/4 (190ml)  szklanki gorącej wody
  • 1 i 3/4 szklanki z górką (300gram) mąki pszennej typ 550
  • szklanka (200gram) cukru (wiem, że to sporo, możecie spróbować zredukować, ale cukier tu stanowi przeciwwagę do korzennych przypraw i podkreśla smak marchewki)
  • niepełna szklanka oleju (230 ml), może być kokosowy nierafinowany, może być rzepakowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 octu jabłkowego
  • łyżka gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki soli

+ Przyprawy (nie pomińmy żadnej, razem stanowią o smaku ciasta, wersja dla leniwych to oczywiście gotowa mieszanka do piernika, ale ona nie jest aż tak dobra:)

  • dwie i pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego (można samemu łatwo zmielić w moździerzu / siekaczu od blendera / kładąc ziarna na desce, przykrywając papierem do pieczenia i przejeżdżając je wałkiem do ciasta
  • dwie i pół łyżeczki cynamonu
  • dwie  łyżeczki imbiru
  • dwie łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (może być świeżo starta)
  • jedna łyżeczka goździków (je się ciężko mieli i ciężko znaleźć zmielone, ale przed Świętami pojawiają się one w wersji zmielonej w działach ze Świątecznymi dodatkami do ciast. Ja sobie wynalazłam takie)

Składniki na krem:

  • 200 gram nerkowców, namoczonych przez noc w mleku roślinnym (jak zapomnieliśmy namoczmy je 3h w gorącym mleku)
  • sok z całej cytryny (jak jest mała, albo sucha ja daję sok nawet z dwóch)
  • skórka z niewoskowanej cytryny
  • syrop z agawy do smaku (około 4 łyżki), można zastąpić suszonymi daktylami, zwykłym cukrem, lub cukrem waniliowym. Jeśli macie swoje zaufane źródło miodu, możecie użyć około dwóch łyżek
  • łyżeczka / dwie ekstraktu waniliowego , o ile nie słodziliśmy cukrem waniliowym
  • parę łyżek mleka roślinnego dla kremowej konsystencji
Marchewkowy weganski piernik w kremie z nerkowcow galazka swierku Święta
Świąteczny marchewkowy piernik z miodowym kremem z nerkowców posypany cynamonem.

Po kolei:

  1. Zalać zmielone siemię lniane gorąca wodą, żeby “naciągnęło”
  2. Starkować marchew na tarce o grubych oczkach
  3. Przygotować przyprawy
  4. W misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao, przyprawy i dodać do nich wymieszane ze sobą mokre składniki: siemię, olej, ocet, na koniec wmieszać starkowaną marchewkę
  5. Zaraz po wymieszaniu przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem formy / z dnem wyłożonym papierem i wstawić je do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piec w zależności od piekarnika 40-55 minut
  6. Krem: namoczone orzechy, razem z resztą składników blendujemy na gładką masę, dodając tyle mleka (może być te, w którym moczyły się orzechy), aż uzyskamy kremową konsystencję. Sokiem z cytryny regulujemy kwasowość kremu, syropem z agawy słodkość, skórką “orzeźwiający twist”.

Jak ciasto ostygnie, wyjmujemy je z blaszki i smarujemy od góry kremem. Możemy je też oprószyć cynamonem i przyozdobić orzechami laskowymi.
Niebo w gębie gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *