Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
Lene Green z książką Wegan Nerd
Książki kucharskie

Moja przygoda z książką Wegan Nerd

Kiedy lubi się gotować i dzielić jedzeniem, ale nie ma się w zwyczaju ani podążać w 100% za wynalezionymi przepisami, ani się nie spisuje zastosowanych w nich modyfikacji i w ogóle wszystko jest na oko i z głowy, a mimo to smakuje, nadchodzi moment kiedy ktoś prosi Cię o przepis na coś …i jest zonk!

A ponieważ fakt tego, że komuś smakuje kuchnia roślinna w moim wydaniu traktuje jako mój wkład w zmianę świata na taki, w którym wszystkie zwierzęta są szczęśliwe, postanowiłam zmienić swoje podejście do gotowania. Nie był to ani łatwy, ani szybki proces, ale czego się nie robi, żeby  uszczęśliwić ukochanych głodomorów i najmłodsze pokolenie w rodzinie? (PS. To najbardziej wymagające pokolenie!)

Zaczęłam spisywać sprawdzone przepisy, dzielić się ulubionymi linkami, ale pytania się tylko mnożył i wtedy pomyślałam – ktoś mądry musiał już kiedyś napisać dobrą wegańską książkę kucharską! 

Długo nie trwało jak wynalazłam książkę Alicji Rokickiej. Pierwsza wege książka kucharska u mnie w rodzinie, stała się nie tylko nowym powodem do wielu barwnych dyskusji, ale też świetnym pretekstem do udowodnienia (przygotowałam i przedyskutowałam chyba każdy przepis z książki), że gotowanie wege jest nie tylko proste, ale i smaczne! Więc w sumie same plusy i wszyscy zadowoleni:)

Sama z książki korzystam regularnie, choć oczywiście regularnie też modyfikuje zestawy przypraw i szukam zamienników składników. Jak dla mnie, Wegan Nerd to rewelacyjny początek dla świeżo upieczonych wegan, osób zainteresowanych kuchnią roślinną, jak i dobry test dla amatorów gotowania, bo w książce znajdują się też przepisy, które dość łatwo można podkręcić na swój sposób:)

Co znajdziemy w Wegan Nerd?

  • ważne informacje na temat diety roślinnej, przypraw czy też podstawowych roślinnych składników. Jak przechowywać warzywa? Czy świat kończy się na oliwie? 
  • przepisy na rzeczy w kuchni wegańskiej “podstawowe” >> nabiał roślinny, smarowidła do chleba, itp.
  • ciekawie zmodyfikowane na Polskie realia przepisy na dania z kuchni świata
  • przepisy zarówno na wypieki jak i desery wegańskie z interesującymi poradami, o zdjęciach nie wspomnę!

Moje ulubione przepisy:

  • kruszonka do sezonowego crumble
  • mleko makowe z figą
  • “twarożek” ze słonecznika z rzodkiewką
  • zupa z pieczonej marchewki
  • biszkopt z owocami

Dla mnie ta książka to na prawdę świetny start w świat kuchni wegańskiej i osobiście czekam na kontynuację!
2018-11-14 // Update >> Pokazała się Słodka Wegan Nerd >> I am on it!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *