Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
pieczone buraki pasta domowy placek pszenny pietruszka makro foodphotography
Sosy, pasty, dodatki do dań

Pasta z pieczonych buraków i prażonych ziaren słonecznika.

Ta pasta jest super, bo można ją zrobić i zimą ze “starych bulw” jaki i latem z co większych korzeni botwiny. Do tego jest prosta, pyszna i można ją przygotować na kilka sposobów. Ja zachęcam Was żebyście zrobili ją z buraczków pieczonych, ale też mogą być surowe. Za “baze” możecie jak ja wybrać nasiona słonecznika, ale można też użyć cieciorki czy czerwonej fasoli. Co dla mnie jest ważne w tej paście to – smak prażonych orzechów włoskich, kwaskowatość z jabłka i nuta  świeżego pieprzu.

Czas przygotowania – 10 minut plus pieczenie buraków

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • ćwiartka/pół kwaskowego jabłka
  • 1/2 szklanki prażonych ziaren słonecznika (objętościowo mniej więcej tyle ile buraczków po zmieleniu)
  • około 6 prażonych orzechów włoskich
  • sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru (opcjonalnie), ocet jabłkowy do smaku
Polecam ziarna prażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia – mniej pracy na koniec:)

Po kolei:

  1. Upiec buraczki do miękkości (średnie buraki na 180 stopni przekrojone na 4 – około 30 minut)
  2. Uprażyć, uprzednio sparzone nasiona i orzechy (sparzenie pomoże się pozbyć pyłków, które by nam się przypalały i sprawi, że choć dłużej, nasiona uprażą się lepiej, bardziej “na wskroś”).
  3. Zblendować wszystkie składniki i doprawić do smaku.

 

pasta z pieczonego buraka humus czarnuszka ogorek kiszony ozobna ceramika dreniana deska elegancko weganska impreza urodziny
Pasta z pieczonych buraków w towarzystwie klasycznego humusu.

Warto wiedzieć

  • Smak ziemisty pochodzi z buraków, dają one też słodycz, którą nie raz trzeba podkreślić szczyptą cukru (mało słodkie odmiany buraków).
  • Jeśli mamy za mało smaku umami za pewne potrzeba zwiększyć ilość prażonych ziaren i orzechów.
  • Za kwaskowatość odpowiada jabłko i ocet.

Pasta na kanapce dobrze łączy się ze świeżym tymiankiem, ogórkiem czy czarnuszką

Smacznego!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *