Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
pesto pestki dyni słonecznika papryczka chilli limonka olej słonecznikowy zimno tłoczony mleczni bracia pestko natka pietruszki
Sosy, pasty, dodatki do dań

Lekko pikantne pesto z pestek dyni, słonecznika i natki pietruszki

Kiedy pierwszy raz spróbowałam pikantnego Pestko (na degustacji produktów firmy Mleczni Bracia) powiedziałam do Pani za ladą – wow, ktoś tu na prawdę nie bał się przypraw, SUPER!! Osobiście, bardzo rzadko sięgam po takie produkty jak gotowe pasty do kanapek czy pesto. Po pierwsze, można je szybko zrobić samemu, a po drugie – ja lubię wyraźne smaki, a o te ciężko w gotowych produktach.. Jednak Pestko na prawdę mnie pozytywnie zaskoczyło i postanowiłam do domu wrócić z jednym słoiczkiem. Zawartość szybko znikła, słoiczek zaczął służyć jako “doniczka” dla cebuli wypuszczającej szczypiorek, a ja postanowiłam spróbować swoich sił i sama stworzyć coś podobnego. Wyszło extra, przepis poniżej, ale przyznam szczerze, że lubię teraz mieć jeden słoiczek gotowego produktu w zapasie, bo to mega ułatwia życie w chwilach napadu głodu, albo przy okazji niezapowiedzianej wizyty gości:)

Czas przygotowania – 10 minut

Składniki na słoiczek około 200ml:

  • 3 łyżki (36gram) pestek dyni, polecam bio na wagę
  • 3 łyżki (36gram) pestek słonecznika, polecam bio na wagę
  • 15 gram natki pietruszki (mała garść), polecam poszukać takiej ze wsi
  • 11 łyżek (około 90 gram) oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno (więcej jeśli chcemy rzadsze pesto np. do makaronu)
  • duży ząbek czosnku (można dać więcej), najlepszy krajowy
  • półtorej małej, świeżej papryczki chilli (można sobie zmodyfikować ilość)
  • łyżka soku z cytryny / limonki
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie łyżka oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno

tost grillowany chleb weganskie pesto papryka szparagi brokuł szczypiorek pietruszka kawiarniany styl comfort food

Po kolei:

  1. Zważmy pestki dyni i słonecznika, przepłuczmy / krótko sparzmy i wsypmy do pojemnika, w którym będziemy blendować pesto.
  2. Postawmy sobie naczynie, w którym będziemy blendować składniki na pesto na wadze i wsypmy resztę składników, kolejno każdy ważąc.
  3. Zblendowaną masę doprawmy do smaku solą i pieprzem, możemy też dodać więcej chilli czy też soku z cytryny.
  4. Takie pesto możemy spokojnie trzymać kilka dni w słoiczku w lodówce.

makaron z groszku pesto grillowane warzywa prażone orzechy brokuły sałatka w zielonej misce miedziany widelec kolorowe tło pietruszka

>>Pesto super pasuje do grzanek (chleb z oliwą wrzucony na grilla w piekarniku / patelnie) podanych z chrupiącymi warzywami czy też makaronów.

>>Dla gładszej konsystencji namoczmy pestki około godziny-dwóch przed blendowaniem

jakby co >> Artykuł totalnie nie sponsorowany.

Smacznego!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *