Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
tort czekoladowy row coco czeresnie truskawki mieta biala ceramiczna szpatuła szklana patera biale kwiaty ukrojony
Porady kulinarne Wypieki

Torty wegańskie, porady i pomysły na Twój autorski wypiek!

Od zawsze kochałam piec ciasta, a w szczególności torty. Kiedy odkryłam jak łatwo jest zrobić smaczny tort w ogóle nie byłam zainteresowana tymi z cukierni – były dla mnie za suche, za słodkie i za tłuste, a do tego często miały ten okropny posmak sztucznych dodatków. Kiedy przestałam jeść nabiał myślałam, że to koniec mojego pieczenia tortów, odłożyłam temat na półkę i okazjonalnie piekłam coś torto-podobnego, ale zawsze z innego przepisu i z różnym skutkiem.
Nie dawno postanowiłam wrócić do swojej pasji – w końcu odkąd się zroślinożerowałam minęło już trochę czasu, przybyło zatem i trochę doświadczenia. Swoją ponowną przygodę z tortami oczywiście zaczęłam od próby stawienia czoła kultowym przepisom na wege biszkopty z internetu, do tego przewertowałam też parę znanych książek kucharskich. …Był wrzesień, próbowałam znaleźć jakiś hit na 30tkę Mr. M:)
…Raz wyszedł zakalec, raz ciasto było gorzkawe, innym razem latałam za jakimś składnikiem aż odechciało mi się pieczenia, ciągle miałam problem z proporcjami (czemu wszystkie przepisy były na takie maluśkie tortownice?!) nie wspomnę o tonie nie ubitych śmietanek kokosowych czy lejących się kremach na tofu…

Powiedziałam sobie dość! Potrzebuje przepisu, który składa się z:
>>prostych i nie drogich składników
>>zagwarantuje mi lekki i wilgotny biszkopt
>>biszkopt musi dać się łatwo przekroić na blaty
>>a krem swoją konsystencją nie może przyprawiać mnie o siwe włosy parę godzin przed imprezą!

rozne biszkopty bez jajek czekoladowy jasny flat lay owoce czekolada

W skrócie, po kilkunastu nie udanych próbach (np. biszkopt po lewej za suchy, po prawej zbyt kluchowaty), postanowiłam sama dojść do ULTIMATE PRZEPISU NA TORT, KTÓRY ŁATWO MODYFIKOWAĆ. Ostatnią próbę miałam chwilę przed Dniem Mamy. Jeszcze jedna rzecz poszła mi nie tak (dałam za dużo oleju, użyłam miksera zamiast szpatułki..), ale już po kolejnych próbach – MAM GOTOWY PRZEPIS! Prościej się nie da – jest smacznie, prosto i nie drogo!

Tu znajdziecie mój przepis na biszkopt (i jasny i czekoladowy, oba wilgotne i puszyste), a tu pomysły na super łatwe i w wykonaniu i w modyfikacji kremy

Poniżej postanowiłam spisać ogólne porady odnośnie pieczenia wege (i nie tylko) tortów. Polecam przeczytać  szczególnie tym osobom, które nie raz, podobnie jak ja, piekąc swoje torty poczuli się jak uczestnicy programu Nailed It! ..Przykład mojego “tortu straszydła” na poniższym zdjęciu:)

PORADY > BISZKOPT

  1. Biszkopt warto upiec dzień przed przekładaniem tortu – zawsze coś może pójść nie tak (mi raz zabrakło prądu w połowie pieczenia), a do tego dobrze wystygnięte ciasto łatwiej się kroi
  2. Nigdy nie podwajajcie porcji ciasta na biszkopt – sama nie raz próbowałam.. Efekty: ciasto nie upiekło się w środku / było kluchowate / wyszedł zakalec
  3. Dla lepszego / ciekawszego smaku dodajcie do biszkoptu cukier / ekstrakt wanilinowy (naturalnie kojarzy się ze smakiem żółtek), skórkę z cytryny (wybierzcie ekologiczną i niewoskowaną – nie pożałujecie efektu!)
  4. Nigdy nie używajcie miksera – biszkopt powinien być lekki, nie możemy zatem ani za długo ani z mocno mieszać masy (uwolni się za dużo glutenu > dużo glutenu > kluchowaty biszkopt). Najlepiej użyć szpatułki silikonowej / trzepaczki i mieszać w jedną stronę ..teraz już wiecie skąd ta babcina zasada?:)
  5. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – zimne mogą się nie rozpuścić, a ciepłe mogą być kolejnym powodem do uwolnienia się w cieście za dużej ilość glutenu.
  6. Suche składniki (połączone i przesiane) wsypujemy do mokrych (połączonych) nie na odwrót > łatwiej uniknąć grudek.
  7. Użyjmy miarki i wagi, żeby wiedzieć, że na pewno trzymamy się proporcji.
  8. Wybierzmy sprawdzoną dobrą mąkę – uwierzcie mi > mąka mące na prawdę nie równa!
  9. Nigdy nie używajcie proszku do pieczenia albo sody jeśli nie pamiętacie kiedy je otworzyliście – stare i zwietrzałe dadzą nam niewyrośnięte i gorzkawe ciasto – trust me on that!
  10. Biszkopty lubią być pieczone od dołu i w niskiej temperaturze (175 stopni). Dzięki tej wiedzy, na reszcie moje wypieki nie są aż tak spękane:D Wysoka temperatura sprawia, że skórka ciasta tworzy się za nim ciasto zdąży wyrosnąć, więc pęka nam w trakcie pieczenia.
  11. Biszkopt studzicie powoli w blaszce wyjętej z piekarnika – biszkopt musi studzić się w równej temperaturze i nie lubi się ani z przeciągami ani z kratką do studzenia, potrafi osiąść albo się pokruszyć.
  12. Sok z cytryny, alcohol, mleko roślinne, albo wszystko na raz – Pamiętajcie nasączyć blaty! Tu jest tylko jedna ważna zasada – dolny blat nasączamy najmniej, bo on musi podtrzymywać całą konstrukcję ciasta. Pozostałe blaty nawilżmy równomiernie, można nawet z dwóch stron. Ja nigdy nie żałuje nasączania i tu kolejne ostrzeżenie – jeśli przesadzicie (tak jak mi się to często zdarza;) wasze ciasto uwypukli się w środku, bo za mokre blaty “siądą”. Smak dalej będzie super, ale ciasto będzie przypominało grzybka:)
  13. Ja dno blaszki zawsze wykładam papierem do pieczenia, a boki smaruje olejem (nie za mocno) – mega ułatwia życie przy wyjmowaniu ciasta:)

weganski tort czekoladowy z owocami czeresnie wisnie agar agaretka truskawki bazylia kwiaty róż wstazka kawa elegancko deser

PORADY >> KREM

  1. Krem zazwyczaj warto przygotować dzień wcześniej – zdąży się elegancko schłodzić i następnego dnia będziemy pewni jaką ma konsystencję po wstawieniu do lodówki (tort trzyma się normalnie w lodówce, więc jeśli np. odkryjemy, że nasz krem jest za twardy po wyjęciu z lodówki, będziemy wiedzieć, że albo tort warto wyjąć z lodówki na chwile przed podaniem, albo że np. musimy go czymś zmiękczyć (olej kokosowy / margaryna)
  2. Jeśli wykonujemy jakąś warstwę z użyciem agaru przygotujmy sobie mieszankę nie wcześniej niż 20 minut przed wyłożeniem na ciasto – agar potrafi szybko związać

weganski tort malinowy kasza manna truskawkowy z rozana konfitura przystrojony biale swiatLo ciemne tlo kwiaty

PORADY >> SKŁADANIE i OZDABIANIE TORTU

  1. Strategię na przystrajanie najlepiej jest ułożyć dzień przed składaniem tortu. Mamy w tedy czas sprawdzić czy wszystko mamy i ewentualnie dokupić brakujące rzeczy- torty zazwyczaj piecze się na specjalne okazje, nie ma co sobie dodawać stresu i roboty w wyjątkowy dzień:)
  2. Czym przystroić? 
    • Posiekanymi bakaliami, płatkami suszonego kokosa / wiórkami kokosowymi, starkowaną czekoladą
    • Świerzymi owocami, porada – np. truskawki warto przed tym posypać cukrem i dać im puścić sok, będą lepiej się trzymać na torcie
    • Pokruszonymi kawałkami ciasta, które pozostały po krojeniu biszkoptu
    • Prażone ziarna i kasze (gryczana np. jest super:)
    • Agaretką (galaretka z agaru i np. dżemu)
  3. Nie macie rękawa cukierniczego? Możecie jak ja, przez dłuuugi czas, bawić się z użyciem woreczka śniadaniowego >> krem do środka, odgryzamy różek (żeby krawędzie były poszarpane) i mamy handmade rękaw z unikatową kształtką:D Wiadomo, efekty będą mniej spektakularne niż z użyciem rękawa za “dziesiąt” złotych, ale ciasto na pewno zyska na duszy:)
  4. Ja zdecydowałam się na wypracowanie przepisu na tortownice o średnicy 22cm. Jaki to ma związek ze składaniem tortu? STABILNOŚĆ. Można ubiec biszkopty o większej średnicy (porady jak to zrobić w przepisie na biszkopt podstawowy) ale przyznam, że nie robię tego jeśli nie muszę (dużo gości). Wraz ze wzrostem średnicy ciasta rośnie nacisk na dolną warstwę kremu i tort może zacząć “siadać”. Można ratować się cienkimi warstwami kremu, kawałkami owoców (taki stelaż) albo użyciem agaru, ale to już wymaga trochę wprawy:)
  5. Jeśli nakładacie grube warstwy kremu, warto po nałożeniu każdej kolejnej, wstawić ciasto na chwilę do lodówki, żeby warstwy miały szansę trochę stężeć zanim będą przykryte kolejnym blatem ciasta.
  6. Sprzęt: Ja nie umiałabym już wykończyć tortu bez szpatułki silikonowej, fajne też są obręcze cukiernicze, ale póki co daje bez nich radę:)

weganski tort kokosowo truskawkowy z rozana konfitura przystrojony mieta biale swiatko ciemne tlo kwiaty

POWODZENIA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *