Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
sałatka bali lisc czerwony ryz curry limonka drewniane tło
Bali Sałatki i surówki

Urab Sayur – genialna w swej prostocie, oszałamiająca smakiem sałatka z Bali

W Azji rzadko dostawaliśmy świeże warzywa do naszych dań i po kilku miesiącach tęskniliśmy już za czymś chrupkim i nie pływającym w sosie. Kiedy na Bali zaserwowano nam chrupiąca fasolkę ze szpinakiem i kiełkami byliśmy w niebie! Co fajniejsze ta sałatka była chrupiąca i orzeźwiająca, choć serwowano ją z woka – jak dla Nas kolejny plus, bo mniejsza szansa, że moglibyśmy doświadczyć rewolucji żołądkowych od lokalnej flory bakteryjnej:) Długo nie mogłam rozgryźć – Co nadawało tego extra smaku tej sałatce? Po długich poszukiwaniach znalazłam przepis Amber , która uczyła się gotować na Bali i podzieliła się paroma przepisami z tej przygody na swoim blogu Quitegoodfood. Sałatka z jej przepisu, po nie wielkim zwiększeniu ilość chilli i soku z limonki, smakowała jak powinna, więc poniżej dzielę się przepisem i moimi poradami:)
PS. Urab Sayur to po naszemu “warzywa na parze” i choć jak zobaczycie, ten przepis nie wiele ma wspólnego z naszym wyobrażeniem warzyw na parze, jedno jest pewne – ta sałatka ma nieskończoną ilość kombinacji, ale z pewnością zawsze towarzyszy jej limonka, pieprz długi, chilli i świeży kokos:) ..czyli winowajcy obłędnego smaku tej sałatki:)

Czas przygotowania 25 minut
(jeśli sprawnie pójdzie nam z kokosem)

sałatka bali lisc czerwony ryz curry limonka drewniane tło
Sałatka u boku Balijskiego curry

Składniki:

  • półtorej szklanki ugotowanej al dente fasolki szparagowej mrożonej / świeżej
  • 2 szklanki liści szpinaku (około 100g), liście można zblanszować, ja używam zupełnie surowych
  • szklanka (jedno większe opakowanie) jakichś dużych, lekko pikantnych kiełków np. słonecznika. Oryginalnie używa się kiełków fasolki mung, ale je ciężko znaleźć i ponieważ to nie ma aż takiego wpływu na smak sałatki można je spokojnie zastąpić
  • ztarkowane / posiekane w blenderze pół świeżego kokosa (ja drugiej połówki używam do deserów, bądź posypują nią ryż, jeśli sałatkę serwuję np. z curry
  • jedna duża / dwie małe szalotki 
  • jedno długie / 2 krótkie papryczki chilli, bądź więcej:)
  • limonka, lepiej kupić dwie jakby była sucha
  • dwa ząbki czosnku, czasem nie miałam i też wyszło smacznie
  • pieprz długi bądź biały, najlepiej świeżo mielony (nie zastępujmy czarnym o ile to możliwe)
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól do smaku

składniki na Balijska salatke z zasmazanego szpinaku z fasolką szparagowa i kiełkami podana ze świeżym kokosem

Po kolei:

  1. Siekamy drobno chilli, czosnek i szalotkę i smażymy je przez około 2-3 minuty – najlepiej na głębokiej patelni / woku
  2. Gasimy gaz, dodajemy do woka fasolkę, szpinak, kiełki, pieprz i sól i mieszamy wszystko dokładnie
  3. Na koniec wyciskamy sok z całej / pół limonki i posypujemy sałatkę świeżym kokosem
  4. Gotowe!

Niesamowity smak tej sałatki pochodzi właśnie z kontrastu świeżego chilli, soku z limonki i świeżego kokosa -Na prawdę warto wziąć młotek i rozłupać tego orzecha – to nie jest takie trudne, a smak rewelacja! 

Sałatka jak dla mnie pasuje do wielu rodzai Tajskich i Indonezyjskich curry, nieraz wcinam ją też tak po prostu z ryżem:) Polecam!

>>przepis na Balijskie curry z ziemniakami i tempeh

 

Smacznego!

1 Comment

  1. zrobiłam tą sałatkę na parapetowkę – cóż – każdy z gości pytał co to jest i prosił o przepis – sałatka jest INNA, nie klasyczna którą wszyscy znamy. Coś pysznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *