Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
kotlety buraczane pieczone warzywa kolorowe marchewki papryka rzodkiewka flat lay food photography
Warsztaty 2019

Warsztaty – Jak wydobyć Smak z Warzyw?

Sezon warzywny rozkręca się na dobre. Dlatego, przy współpracy z Milejowym Polem postanowiliśmy zaproponować Wam poznanie tajników gotowania roślinnego w ramach naszej Pierwszej Wspólnej Serii Warsztatów – Jak Wydobyć smak z Warzyw?

Ruszamy już 20tego lipca. O godzinie 13tej spotykamy się w Milejowice16, gdzie wśród przyrody będziecie mogli sobie odpocząć, poznać innych entuzjastów gotowania jak i poznać nowe smaki.

O czym będzie nasza pierwsza seria warsztatów?

  • O wydobywaniu smaku z warzyw.
  • O budowaniu palety smaków i tekstur w daniach warzywnych.
  • O jakości składników plus kontekst ekologiczny.
  • O pomysłach na zmianę nawyków żywieniowych.

Co Cię czeka?

  • Trochę teorii, trochę krojenia, samodzielne przyprawianie, a do tego dużo smacznych przekąsek i napoi
  • Będzie można również zakupić warzywa prosto z Milejowego Pola – zero chemii 100% smaku!

 

lena green kuchnia gotowanie warsztaty
Przygotowania do warsztatów w Milejowicach.

Harmonogram

  • Start godzina 13
  • Rozpoczniemy wspólną kawą / herbatą
  • Pierwszym zadaniem będzie wstawienie wywaru warzywnego
  • Żeby nie być głodnym, zanim przygotujemy resztę potraw, wstawimy do piekarnika pikantne “skrzydełka” z kalafiora i doprawimy 3 kolorowe pasty warzywne, w których będziemy sobie maczać grillowane chlebki
  • Żeby nabrać wprawy w budowaniu palety smaków, ugotujemy karmelizowane warzywa w sosie piwnym
  • Jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie ilości warzyw w diecie jest umieszczanie ich w miejscach uprzednio “zarezerwowane” dla mięsa, dla tego jako kolejny punkt programu dowiemy się jak komponować kotlety warzywne
  • Jako iż zieleniny na polach teraz w bród, zrobimy sezonowe sałatki i popróbujemy smaków różnych oliw
  • Zamienimy bulion w pyszną sezonową zupę i dopełnimy nim smaku warzywnej potrawki w piwie
  • Upieczemy bardzo kruchą i niezwykle pyszną tartę z sezonowymi owocami, zupełnie bez jajek
  • Około godziny 18tej, rozpoczniemy czas chillout’u, podsumujemy sobie dzień i zaczniemy biesiadowanie. Osoby chętne będą mogły liczyć na lampkę wina, czy też pomoc w fotografii kulinarnej (można zabrać swoje aparaty)

W skrócie o prowadzących warsztaty:

  • Wszystkiego o warzywach dowiecie się z pierwszej ręki od Eweliny Żygadło, która będzie hostką spotkania, a na co dzień prowadzi gospodarstwo rolne Milejowe Pole
  • Gotować będziecie z Leną Green, która swoją pasję do gotowania rozwinęła podczas licznych podróży po Europie i Azji, a na co dzień prowadzi ten blog:)
    Lena jest także entuzjastką zbilansowanego i świadomego trybu życia, gdzie nie brakuje jogi, zakupy robi się na bazarze z materiałową torbą, a przy wyborach konsumenckich rządzi minimalizm, ekologia i etyka.
  • Co nie urosło na Milejowym Polu dostarczy nam Pani z Warzywniaka, która jest pasjonatką wysokiej jakości warzyw i owoców z całego świata. Jeśli szukacie okry, jadalnych kwiatów czy wyszukanych lokalnych przetworów, to znajdziecie je właśnie u niej:)
spacer warsztaty milejowe pole prowadzacy lena green droga drzewa niebo wies
Ja z Eweliną na spacerze w Milejowicach.

Warsztaty są przewidziane dla 6-8 osobowej grupy, mile widziane także pary oraz rodziny z dziećmi. Jeśli zostaniemy uprzedzeni o obecności dzieci, postaramy się zapewnić im opiekę oraz część warsztatową dostosowaną do wieku (dodatkowa opłata, szczegóły na stronie). Natomiast pary będą mogły zapłacić pomniejszoną kwotę i uczestniczyć razem w całym wydarzeniu tylko wymieniać się przy częściach praktycznych (szczegóły na stronie).

Cennik

150zł / osoba

170zł/para

200zł / rodzina z jednym dzieckiem, większe rodziny – cena do uzgodnienia

Płatności można dokonać online na stronie Milejowego Pola

Piszcie jeśli macie jakieś pytania, kolejne terminy już wkrótce, zapisy na stronie Milejowe Pole.

Do zobaczenia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *