Sezon warzywny rozkręca się na dobre. Dlatego, przy współpracy z Milejowym Polem postanowiliśmy zaproponować Wam poznanie tajników gotowania roślinnego w ramach naszej Pierwszej Wspólnej Serii Warsztatów – Jak Wydobyć smak z Warzyw?
Ruszamy już 20tego lipca. O godzinie 13tej spotykamy się w Milejowice16, gdzie wśród przyrody będziecie mogli sobie odpocząć, poznać innych entuzjastów gotowania jak i poznać nowe smaki.
O czym będzie nasza pierwsza seria warsztatów?
- O wydobywaniu smaku z warzyw.
- O budowaniu palety smaków i tekstur w daniach warzywnych.
- O jakości składników plus kontekst ekologiczny.
- O pomysłach na zmianę nawyków żywieniowych.
Co Cię czeka?
- Trochę teorii, trochę krojenia, samodzielne przyprawianie, a do tego dużo smacznych przekąsek i napoi
- Będzie można również zakupić warzywa prosto z Milejowego Pola – zero chemii 100% smaku!

Harmonogram
- Start godzina 13
- Rozpoczniemy wspólną kawą / herbatą
- Pierwszym zadaniem będzie wstawienie wywaru warzywnego
- Żeby nie być głodnym, zanim przygotujemy resztę potraw, wstawimy do piekarnika pikantne “skrzydełka” z kalafiora i doprawimy 3 kolorowe pasty warzywne, w których będziemy sobie maczać grillowane chlebki
- Żeby nabrać wprawy w budowaniu palety smaków, ugotujemy karmelizowane warzywa w sosie piwnym
- Jednym z najlepszych sposobów na zwiększenie ilości warzyw w diecie jest umieszczanie ich w miejscach uprzednio “zarezerwowane” dla mięsa, dla tego jako kolejny punkt programu dowiemy się jak komponować kotlety warzywne
- Jako iż zieleniny na polach teraz w bród, zrobimy sezonowe sałatki i popróbujemy smaków różnych oliw
- Zamienimy bulion w pyszną sezonową zupę i dopełnimy nim smaku warzywnej potrawki w piwie
- Upieczemy bardzo kruchą i niezwykle pyszną tartę z sezonowymi owocami, zupełnie bez jajek
- Około godziny 18tej, rozpoczniemy czas chillout’u, podsumujemy sobie dzień i zaczniemy biesiadowanie. Osoby chętne będą mogły liczyć na lampkę wina, czy też pomoc w fotografii kulinarnej (można zabrać swoje aparaty)
W skrócie o prowadzących warsztaty:
- Wszystkiego o warzywach dowiecie się z pierwszej ręki od Eweliny Żygadło, która będzie hostką spotkania, a na co dzień prowadzi gospodarstwo rolne Milejowe Pole
- Gotować będziecie z Leną Green, która swoją pasję do gotowania rozwinęła podczas licznych podróży po Europie i Azji, a na co dzień prowadzi ten blog:)
Lena jest także entuzjastką zbilansowanego i świadomego trybu życia, gdzie nie brakuje jogi, zakupy robi się na bazarze z materiałową torbą, a przy wyborach konsumenckich rządzi minimalizm, ekologia i etyka. - Co nie urosło na Milejowym Polu dostarczy nam Pani z Warzywniaka, która jest pasjonatką wysokiej jakości warzyw i owoców z całego świata. Jeśli szukacie okry, jadalnych kwiatów czy wyszukanych lokalnych przetworów, to znajdziecie je właśnie u niej:)

Warsztaty są przewidziane dla 6-8 osobowej grupy, mile widziane także pary oraz rodziny z dziećmi. Jeśli zostaniemy uprzedzeni o obecności dzieci, postaramy się zapewnić im opiekę oraz część warsztatową dostosowaną do wieku (dodatkowa opłata, szczegóły na stronie). Natomiast pary będą mogły zapłacić pomniejszoną kwotę i uczestniczyć razem w całym wydarzeniu tylko wymieniać się przy częściach praktycznych (szczegóły na stronie).
Cennik
150zł / osoba
170zł/para
200zł / rodzina z jednym dzieckiem, większe rodziny – cena do uzgodnienia
Płatności można dokonać online na stronie Milejowego Pola
Piszcie jeśli macie jakieś pytania, kolejne terminy już wkrótce, zapisy na stronie Milejowe Pole.
Do zobaczenia!