Zielona Strona Gotowania

Kuchnia roślinna by Lena Green
weganska bez jajek cynamonowa drozdzowka na puree z dyni z jablkami rwana drozdzowka
Czeluścia Internetowe Kuchnia Polska Roślinna Wigilia Wypieki

Zakręcona cynamonowa drożdżówka z jabłkami. Smakimaroka.

Smak dobrej drożdżówki, to coś, co chyba każdy z nas ma głęboko zakodowane w głowie, i co sprawia, że gdy natrafiamy na pycha drożdżowe ciacho, to otwiera nam się w głowie takie małe pudełko smakowitych wspomnień. Przepis na cynamonową drożdżówkę z jabłkami jest kompilacją moich różnych przygód z ciastami drożdżowymi, jak i lekcji wydobytych ze wspomnień o drożdżowych wypiekach mojej babci. Szkoła babci to po pierwsze – ciasto trzeba wyrobić! Wyrabiane drożdżówki są inne o tych, gdzie wystarczy “zakręcić łychą” i tylko moje lenistwo sprawia, że tego rodzaju wypieki nie goszczą u nas w domu częściej:) Po drugie, masa po upieczeniu musi być wilgotna! W tym przepisie, w miejsce babciowych jaj i masła, pojawia się puree dyniowo- jabłkowe i olej kokosowy.

Kiedy naszła mnie ostatnio ochota na wykonanie cynamonowej drożdżówki, poszperałam sobie jeszcze trochę w internecie i odkryłam, że mogę jeszcze bardziej urozmaicić mój wypiek! Zamiast prostego zawinięcie ciasta z jabłkami w rulon, postanowiłam zastosować “złożenie drożdżówki” wg Sylwii. Technika ta może wydać się nieco zakręcona, ale idąc krok po kroku zobaczycie – dacie radę! W efekcie otrzymacie ciasto, które jest po prostu piękne (moje na zdjęciu trochę się przypiekło, celujcie w jaśniejszy kolor;) i w którym nie będziecie wiedzieć, co przyniesie następny kęs i to jest super!

Czas przygotowania od półtorej do dwóch i pół godziny (będzie szybciej jeśli mamy gotowe puree, odpalony kaloryfer i maszynę do wyrabiania drożdżowego)
Czas pieczenia: 45-50 minut 

Składniki na ciasto na keksówkę 35x10cm

  • 450 gram mąki pszennej typ 550, plus około 50 gram do podsypania przy wyrabianiu (łącznie 3 – 3,5 szklanki)
  • 3/4 szklanki (190ml) mleka roślinnego (dla jeszcze lepszej wilgotności ciasta polecam domowe mleko ryżowe)
  • 3/4 szklanki (około 200 gram) puree dyniowo-jabłkowego
  • 1/4 szklanki plus łyżka cukru (60 gram)
  • 6 łyżek (60gram) oleju kokosowego nierafinowanego roztopionego (można zastąpić innym, ale ten rodzaj najlepiej podkreśla smak ciasta)
  • 40 gram drożdży
  • plus olej do posmarowania ciasta i blachy jeśli nie mamy papieru do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • 5 dużych / 6 średnich jabłek
  • 3 pełne łyżki cynamonu
  • trzy pełne łyżki cukru
  • łyżka oleju kokosowego (około 25 gram) w stanie stałym
  • sok z całej cytryny, jeśli mamy ekologiczną niewoskowaną cytrynę dodajmy też skórkę

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru plus parę łyżek soku z cytryny. Można też podzielić lukier na pół i do drugie połówki dodać cynamon, otrzymamy w tedy dwa pyszne lukry, którymi możemy fajnie przyozdobić ciasto
jabłka dynia maka koszyk wiklinowy skladniki na cynamonowa drozdzowke bez jajek
Główne składniki drożdżówki.

Po kolei: 

  1. Jeśli nie mamy gotowego puree dyniowego (ja staram się zawsze mieć jakieś zamrożone), obierzmy kawałek dyni i pokroimy w kostkę. Dobierając ilość można założyć, że dynia mniej więcej straci połowę objętości podczas pieczenia. Pokrojoną dynię wyłóżmy na blachę z papierem i pieczmy na 200 stopni aż puści sok i się zarumieni (od 25 do 40 minut). Ostudzoną zblendujmy. Do pure dyniowo-jabłkowego – obierzmy średnie jabłko (dwa małe), pokrójmy w kostkę i podduśmy chwilę jak do szalotki, rozpadające się jabłuszko zblendujmy z puree z dyni tak żeby uzyskac 3/4 szklanki puree dyniowo-jabłkowego.
  2. Robimy zaczyn – lekko podgrzewamy połowę mleka, dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, mieszamy trzepaczką i odstawimy w ciepłe miejsce, aż zaczyn zacznie pracować (około 10-15 minut)
  3. W dużej misce (takiej, która pomieści wyrośnięte ciasto) mieszamy ze sobą pozostałą mąkę (warto przesiać) i cukier, wlewamy zaczyn, pozostałe mleko, dodajemy puree i olej (kokosowy rozpuszczamy) i wyrabiamy ciasto na gładką masę (ręcznie około 15 minut , połowa czasu w maszynie). Filmik z wyrabianiem ręcznym ciasta o podobnej konsystencji.
  4. Odstawiamy ciasto do podwojenia objętości (pod przykryciem w ciepłym miejscu od 25 do 50 minut)
  5. Przygotowujemy jabłka – kroimy je w drobne cząstki i krótko podduszamy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny, staramy się żeby jabłka się nie rozpadły, tylko żeby puściły sok, który odparowujemy – wszystko powinno zająć około 5 minut na sporym ogniu. Na koniec dodajemy do jabłek olej kokosowy.
  6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz przez około 5 minut i zaczynamy składanie

Instrukcje do złożenia ciasta (można też skorzystać z tej napisanej przez Sylwię):

  1. Przełożenie wyrobionego ciasta na blat: Ja nie mam maszyny do wyrabiania drożdżowego, więc moje ciasto, mimo ciężkiej pracy rąk, pozostaje mocno lepiące. Żeby sobie dopomóc, zanim przełożę ciasto z miski na blat wyłożony papierem do pieczenia (ważny trik, który zaoszczędzi Wam kupę roboty) obtaczam je najpierw z każdej strony mąką, mąka jest też  na moich rękach i na papierze. Żeby ciasto nie zdążyło wchłonąć za dużo tej wszechobecnej mąki i przykleić się do papieru trzeba je teraz sprawnie rozwałkować.
  2. Wałkowanie:  celujemy w prostokąt o podwójną długość i poczwórnej szerokość keksówki (grubość w tedy wyjdzie około centymetra)
  3. Sprawnie rozkładamy masę jabłkową po całym prostokącie
  4. Kroimy prostokąt wzdłuż długiego boku na 4 pasy
  5. Kładziemy pasy jeden na drugim, nie martwmy się, że nie wszystko będzie idealnie, ciasto i tak na końcu ma wyjść zakręcone:)
  6. Ułożone jeden na drugim pasy teraz składamy jeszcze na pół – po złożeniu taki “wałek” powinien być długości naszej blaszki i teraz będziemy mieć też warstwę ciasta i na dole i u góry
  7. Teraz jeszcze jeden myk! Tniemy nasz poskładany wałek na około 5 części i te części układamy w nasmarowanej olejem keksówce jak tylko chcemy – ja wybieram zwojem do góry:)
  8. Na koniec ręką posmarowaną olejem poprawiamy ogólny kształt ciasta i znów odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwoić objętość
  9. Wyrośnięte ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
  10. Ostudzoną drożdżówkę polewamy lukrem. Gotowe! 
cynamonowa drozdzowka bez jajek z grilowanym jablkiem w lukrze i cynamonowa herbata
Cynamonowa drożdżówka z cynamonową herbatą, podana z grillowanym jabłkiem.

Warto wiedzieć:

  • Do ciasta można użyć czystego puree dyniowego. Ja na pomysł puree dyniowo-jabłkowego wpadłam, gdy puree z dyni wyszło mi bardzo gęste i obawiałam się, że poskutkuje to suchym ciastem. Puree z jabłka jest bardzo wilgotne i jeśli Wam zabraknie puree z dyni bądź wyjdzie wam ono bardzo gęste tak jak mi, to polecam właśnie to rozwiązanie.
  • Dobrze wyrobiona drożdżówka po upieczeniu ma takie oczka po pęcherzykach powietrza, które powstały podczas wyrastania ciasta.
  • Choć robiliśmy cuda przy składaniu naszej drożdżówki, da się ją ładnie kroić dobrym nożem do chleba, a skomplikowane składanie sprawia, że ciasto jest super napowietrzone i nigdy nie wiemy, gdzie kryje się cynamonowo-jabłkowe zagłębie:)

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *